Onderhoud en Reparatie aan huis

Beweegt een toets niet meer soepel, is een snaar gebroken of wilt u uw instrument mot en – stofvrij maken? Dit soort problemen kunnen eenvoudig worden opgelost met een kleine reparatie bij u thuis. De kosten zijn overzichtelijk en verhogen uw speelplezier.

Onderhoudsbeurt

Na ongeveer twintig jaar heeft uw instrument een onderhoudsbeurt nodig. Hierbij worden de hamers gemodelleerd, de wrijvingspunten schoongemaakt en gesmeerd en alle onderdelen goed afgeregeld en vastgezet. Voor deze beurt worden het mechaniek en soms ook de toetsen naar de werkplaats gebracht.

Luchtvochtigheid

Bij voorkeur staat een piano op een tochtvrije plaats en niet in de zon of naast een radiator. Let u ook op de schommelingen in de luchtvochtigheid. Een piano bestaat voornamelijk uit hout en vilt; materialen die hier erg gevoelig voor zijn. De luchtvochtigheid moet daarom zo stabiel mogelijk gehouden worden.
De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Een hygrometer geeft u een idee van de schommelingen in de luchtvochtigheid. Vooral in de winter kan het gevaarlijk droog worden, soms zelfs zo erg dat het hout in de piano scheurt.

Beheersing luchtvochtigheid

De Life Saver/Dampp Chaser is een apparaat dat speciaal voor piano’s en vleugels ontworpen is en werkt op elektriciteit. Het wordt in uw instrument ingebouwd en houdt de luchtvochtigheid stabiel, door vocht te absorberen of juist af te staan. De Life Saver is zeer effectief voor het behoud van de stemming en de bescherming van alle onderdelen die soepel moeten bewegen en onderhevig zijn aan wrijving.

In de winter kan ook een luchtbevochtiger er voor zorgen dat het niet te droog wordt in huis, bij voorkeur een met een hygrometer die vanzelf aanslaat als de luchtvochtigheid onder een bepaald percentage komt. Dit is minder effectief dan een Life Saver maar heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid in de hele ruimte omhoog gaat, waardoor ook andere houten meubelen, de vloer en uw ogen en huid er baat bij hebben.